Geçirgen Bağırsak (Leaky Gut)

Bağırsaktaki sızıntıyı keşfedin
Uzun bir süre bağırsağın önemi küçümsenmişti. Bununla birlikte, son yıllarda, genel sağlığımız için bağırsağın merkezi rolü giderek daha iyi bilinir hale geldi ve çeşitli çalışmalar ve yayınlar tarafından onaylandı. Bağırsaktaki çok fazla zararlı ve yararsız bakterinin etkilerine veya bağırsak duvarı bariyerinin geçirgen olduğu durumlarda ortaya çıkan geçirgen bağırsak sendromu hastalığı hakkında genel bilgiler.

GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMU (LEAKY GUT) HAKKINDA BILINMESI GEREKENLER

Bağırsaklar sindirim sistemimizin en önemli organlarıdır. Yediğimiz Besinlerin vitamine dönüştüğü yer olan bağırsaklarda alınan besinlerin emilim işlemi gerçekleşir. Geçirgen bağırsak sendromu (Leaky gut) ise bağırsak duvarının geçirgenliği ile ilgili bir durumdur.

İnsan bağırsak hücreleri sıkı bağlantılarla bitişik bir şekilde dizilerek bir filtre oluşturmuşlardır. Bu filtre sayesinde bağırsaklar aracılığıyla kana yalnızca sindirilmiş besinler, sıvılar, vitamin ve mineraller gibi zararsız maddeler geçebilirler. Şayet bağırsak hücreleri arasındaki bu sıkı bağlantıda bir sorun olursa bu direk olarak kana zararlı organizmalar ve toksinler gibi istenmeyen maddeler karışabilir. Sızan patojenler ya da iyi sindirilmemiş besinler kan dolaşımına karışır, bağışıklık sistemi ise tanımadığı bu yabancı maddelere karşı saldırıya geçmektedir. Yani bağışıklık sistemi kendi dokusuna saldırmaktadır.

PANACEO MED DARM REPAIR NE İŞE YARAR? BAĞIRSAK DETOKSU

Kişilerde kabızlık, şişkinlik, ishal gibi sorunlar varsa bu durum bir bağırsak hastalığının habercisi olabilir. Bu belirtilerin saptanması kolaydır. Hiçbir bağırsak sorunu olmadığı halde alerji, egzama, depresyon, anksiyete, hiperaktivite, yorgunluk, hashimoto, eklem ağrısı, romatoid artrit, fibromiyalji ve ürtiker de bağırsak hastalıklarının belirtileri arasında yer almaktadır.

Bunun için bir gaita testi istenmektedir. Geçirgen bağırsak sendromu olunup olunmadığı için bir zonulin testi istenebilmektedir.

 

o   Gıda alerjileri

o   Bağışıklık sistemi hastalıkları

o   Cilt hastalıkları

o   Nörolojik hastalıklar

o   Vitamin eksiklikleri

o   Geçmeyen depresyon ve anksiyete

o   Sürekli devam eden baş ağrısı ve migren

o   Fibromiyalji

o   Kabızlık ve ishal gibi sindirim sisteminin beklenmedik durumları

o   Aşırı kilo alma ve kilo vermekte zorlanma

o   Düzensiz bağırsak sendromu

o   Kronik ve geçmeyen yorgunluk

Gıda duyarlılıkları gelişir: Kan dolaşımına giren toksinlerin saldırıları nedeniyle, bağırsak aşırı geçirgenliği olan bir kişinin bağışıklık sistemi, vücudu belirli gıdalardaki (özellikle glüten ve süt) antijenlere daha duyarlı hale getirmekte ve çeşitli antikorlar üretmektedir.

 

Bağırsak hastalıkları: Bağırsak geçirgenliğinin artmasının genellikle huzursuz bağırsak sendromu, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olan bireylerde daha çok görüldüğü görülmektedir. Çinko takviyesinin, bu vakalarda bağırsak bağlantılarının sıkılaştırılmasında oldukça etkili olduğu görülmektedir. Alfa 1 Antitripsin ve kalprotektin seviyelerinin artışı da iltihabı bağırsak hastalıklarının habercisidir.

 

Otoimmün hastalık: Sızdıran bağırsağın otoimmün (bağışıklık sisteminin aşırı duyarlılığıyla oluşan tepki ) bir hastalığa neden olabileceğini anlamanın yolu, ‘'zonulin'' olarak bilinen bir protein üzerinde yapılan araştırmalardır.

 

Zonulin bağırsak bariyer bütünlüğünü göstermektedir. Sıkı bağları yapıştıran ya da onaran bir proteindir. Bu araştırmalara göre zonulin seviyesinin artması bağırsak geçirgenliğini göstermektedir. Gaitadan rahatlıkla ölçülebilmektedir. PMA zeolitin zonulin seviyesini önemli ölçüde düşürdüğü yapılan bilimsel araştırma yoluyla kanıtlanmıştır.

 

Tiroit sorunları: Geçirgen bağırsak sendromunun doğrudan etkileyebileceği otoimmün hastalıklardan biri Hashimoto hastalığıdır. ‘'Kronik tiroidit“ olarak da bilinen bu bozukluk, hipotiroidizm, metabolizma bozuklukları, yorgunluk, depresyon, kilo alımı ve bir dizi başka sorunlara yol açabilmektedir.

 

Emilim bozuklukları: Sızan bağırsaklardan kaynaklanan çeşitli beslenme yetersizlikleri, mide asit düzeyinin yetersizliği, B12 vitamini, folat, magnezyum ve diğer enzimlerin emilimini imkansız kılmaktadır.

 

Cilt hastalıkları:  Özellikle akne, sivilce, sedef hastalığı ve egzamalarda önce bağırsak geçirgenliği kontrol edilmelidir.

 

Duygu durum bozuklukları: Bilimsel araştırmalar sızdıran bağırsak sendromunun çeşitli nörobilişsel bozukluklara neden olduğunu göstermektedir. Örneğin, bağırsakta aşırı geçirgenliğin psikobiyotik etkisi de var olan probiyotiklerin kaybını artırmaktadır. Ayrıca seratonin %95'i bağırsaklardan sentez edilmektedir.